Nadszedł czas na japońskie curry!
Dodany przez: Yanek - 2015-03-02 22:59:35 - 3913 unikalnych wyświetleń;
W naszej pracy uwielbiamy ten moment, w którym możemy podzielić się z naszymi fanami jedną z naszych wielu pasji. A jedną z nich, bezsprzecznie jest japońska kuchnia!
Czas na trochę faktów - Curry pojawiło się w japońskim jadłospisie na przełomie XIX i XX wieku. Jednak w związku z dawnymi przyzwyczajeniami kulinarnymi - smak i sposób przygotowania potrawy ulegał zmianie. Prawdziwą popularność curry zyskało w latach 60tych, wraz z wprowadzeniem tego dania do sklepów i restauracji. Obecnie curry jest jedną z najczęściej konsumowanych potraw w Japonii i jest obecnie traktowane jak japońska potrawa narodowa. Japońskie curry zdecydowanie różni się od swojego indyjskiego pierwowzoru - jest ono znacznie mniej pikantne i jest zdecydowanie słodsze.
Daniem które można opisać jako sztandarowy przykład wykorzystania japońskiego sosu curry jest karē raisu - ryż z sosem curry wraz z odrobiną czerwonego fukujinzuke (kiszony miks: japońskiej rzodkwi [daikon], bakłażana, korzenia lotosu i ogórków).
Jego przygotowanie jest niezwykle proste, gdyż niemal w każdym japońskim domu używane do tego celu jest curry w kostce. Wyglądem przypominające zielonkawą czekoladę kostki curry wrzuca się do gotującego się w wodzie mięsa, cebuli, ziemniaków i marchewki aby po kilku minutach rozkoszować się doskonałym curry.
Aby ułatwić Wam możliwość przyrządzenia tego pysznego dania, wprowadziliśmy do naszej oferty curry w kostkach marki Java Curry. Mamy nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak nam :)
![]() JAVA CURRY - medium hot |
![]() JAVA CURRY - hot |
Dodatkowo, jeśli jesteście ciekawi jak przygotowuje się takie curry - poniżej film pokazujacy przygotowanie potrawy.